Големият пробив на електрическите скутери

Големият пробив на електрическите скутери

Успехът на този тип превозни средства беше много очевиден в повечето големи страни. В редица европейски градове е по-вероятно да видите електрически мотопед, отколкото конвенционален. По-ниски разходи за придвижване, по-евтина поддръжка, изключително приятно управление и никакъв шум от мотора са сред най-големите предимства на този тип ЕПС.


Какво обаче трябва да знаем преди покупка на електрически скутер в България?


Технологията на този тип мотопеди е все още нова за нашата страна. До преди няколко години нямаше ясни обусновки в закона за движение по пътищата, което създаваше лек хаус и безпокойство преди покупка. В момента нещата са сравнително прости. Ако обмисляте да се сдобиете с ел. скутер трябва да сте наясно със следните разпоредби:

 • Електрическите скутери попадат в графата на моторни превозни средства, което означава, че те подлежат на регистрация в КАТ.
 • Електрическият скутер попада в категория „L1e”, ако конструктивната му максимална скорост по спецификации не надвишава 45 км./ч. и мощността му не е по-голяма от 4 kW. Ако скутерът развива по-висока скорост от допустимата за категорията следва да бъде считан за мотоциклет.
 • За управлението на електрически мотопед се изисква водачът да притежава категория “М”.
 • Задължително е сключването на застраховка “Гражданска отговорност”.
 • Електрическите скутери са освободени от данък.

 • Пълният материал със законовите разпоредби и регистрация в КАТ можете да откриете тук


  Защо се нуждаем от повече ел. скутери по улиците?


  В България проблемът с мръсния въздух и високите нива на шум е очевиден предимно в по-големите градове на страната. В световен мащаб нещата не стоят по по-различен начин, което от своя страна доведе до все по-засиленото налагане на електрическата мобилност като цяло. Липсата на данъчно облагане върху ел. мотопедите е страхотен начин за насърчаване на всеки един човек да смени своя конвенционален мотор с електрически. Разбира се, има ентусиасти, които за нищо не биха заменили мирисът на бензин и звукът от двигателя с вътрешно горене, но ако карате скутер за да спестите време и пари, то логичната следваща стъпка е преминаването към електрифициран модел.


  Какво могат да спечелят бизнесите от внедряването на електрически скутери в своя автопарк?


  Както разбрахме, освен екологичната нотка електрическите мотопеди са основно припознати, като решение за намаляване на разходите за транспорт. Сред проблемите пред които се сблъскват всекидневно мениджърите на компаниите е намаляването на разходите и оптимизирането на ефективността на бизнес структурата. Разбира се, електрическото придвижване не е решение, което може да помогне на всеки бизнес, но фирмите в сферата на доставките вече възприемат все по-сериозно технологията и са отворени към промени.


  Някои фирми за доставка на храна по домовете вече могат да се похвалят с електрически велосипеди в своята квота от превозни средства, което е страхотна новина. Това което дават ел. мотопедите обаче е по-голямата мощност. Те на практика могат да бъдат успешно наложени в куриерски фирми и с тях да се доставят по-тежки пратки.


  Свързването на един бранд със зелена енергия винаги е полезен, особено във времената в които се намираме в този момент. Използвайте електрическите превозни средства за да покажете ясно футуристичния и природосъобразен поглед на вашата фирма.


  На кратко


  Електрификацията на превозните средства вече е сред нас и със сигурност ще продължи да бележи прогрес. Единственият въпрос, който търси своя отговор е колко време ще отнеме за пълната трансформация? Волята на политическия елит вече ангажира сериозно големите производители в бранша, а по-ниските разходи, липсата на вредни газове, по-тихите населени места и невероятното удоволствие от карането на електрически превозни средства трябва да наклонят везната и за всеки един от нас.

  Експресна поръчка
  X

  Имате поръчка или въпроси?


  Оставете своя телефонен номер и ние ще се свържем с Вас безплатно, при първа възможност!