Как да съхраним електрически велосипед през зимата?

Как да съхраним електрически велосипед през зимата?

Как се съхранява електрически велосипед през зимата?


Сред повечето хора, които обмислят покупка или наскоро са направили такава на електрически велосипед стои въпросът, как по-точно трябва той да се съхранява през зимата и дали по-ниските температури се отразяват зле на батерията?

Всъщност климатът в България предлага зима с ниски температури, които в отделни моменти и региони падат под нула градуса, което определено изисква правилно съхранение и допълнителна грижа за електрическото колело.

При покупка на ел. велосипед се изисква определена отговорност при съхранението на превозното средство и покриването на дадени критерии за да се подсигури правилното и безопасно използване на колелото.

За разлика от конвенционалните велосипеди, които могат просто да бъдат оставени в гаража, електрическите велосипеди изискват повече внимание, особено ако не се очаква скоро отново да бъдат използвани.

Основните препоръки се свеждат до три фактора - добро почистване, зареждане и грижа за батерията. Причината тези фактори да са толкова важни, е че те играят основна роля в краткосрочен и дългосрочен план за безопасността и живота на колелото.


elektricheski-velosipedi-zimni-usloviq

Грижа за батерията - температура на съхранение


Повечето велосипеди са снабдени с литиево-йонни батерии. Добрата грижа за този тип батерии може сериозно да удължи живота им, затова е важно да знаем как те работят и как най-добре можем да ги предпазим.

От гледна точка на температурата, съветите на специалистите са батерията да бъде съхранявана на хладно и сухо място. Температури близки до стайната вършат работа, но като цяло диапазонът 0-20°C е добър за съхранение, стига влажността да е ниска. Друго важно условие е да се избягва големите разлики в температурата. Това може да доведе до кондензация, която сериозно вреди на батерията.

Препоръчително е батерията да се свали и да се съхранява на различно по-топло място от това в което ще се помещава велосипедът през зимата.

Зареждане


Първото нещо което трябва да знаете, когато говорим за зареждане през зимата е, че при студено време зареждането не е ефективно и дори води до повреди в батерията. Всъщност може да се каже, че литиево-йонните батерии са капризни, защото прекалено високите температури също не са благоприятни по време на зареждане. Добра препоръка е батерията да се зарежда при температури над 10°C.

Следващият много важен и лесен за изпълнение съвет е да оставите батерията за съхранение нито напълно заредена, нито без никакъв заряд. Оптималният диапазон е в порядъка между 30 и 80 процента. Когато зарядът започне да спада можете отново да я заредите, но не надвишавайте прага от 80 процента. По този начин запазвате капацитета на батерията за по-дълго време.

Макар и да не е често срещан проблем, трябва да знаете, че литиево-йонните батерии крият риск от запалване. За да избегнете пожар, зареждайте батерията на места, като центъра на гаража или в помещения в които има противопожарна система или датчик за дим. 

zarejdane-na-elektricheski-velosiped

Почистване на велосипеда


След като обърнахме внимание на най-важната грижа, тази за батерията, е добре да добавим, че е важно да почистите и измиете велосипеда преди да го оставите да почива през зимата. Остатъци от вода, кал, сол или други замърсявания могат да нанесат неблагоприятни вреди на амортисьорите, спирачките, скоростите, електродвигателя или други основни компоненти за периода в който няма да използвате електрическото колело. Честата проверка през тези зимни месеци и допълнителното почистване от време на време също е много важно.

Подготовка за почистване


 1. Подготовката за почистване започва с проверка на нивото на водоустойчивост на велосипеда. Информацията може да бъде намерена в ръководството на колелото или онлайн. Означава се с буквите “IP”, последвани от число, като колкото по-голяма е неговата стойност, толкова по-голяма е и водоустойчивостта на велосипеда. Ако е изписано IP38 или по-малко по-добре се пригответе за едно много внимателно почистване без сериозно заливане на велосипеда с вода. 
 2. Свалете дисплея, а ако това не е възможно го изолирайте по някакъв начин, като се уверите, че няма да достигне вода до него.
 3. Премахнете батерията. В повечето ръководства изрично е описано, че батерията е добре изолирана и предпазена от вода (все пак се подразбира, че е възможно да изпаднете в ситуация в която да карате в мокро време), но за допълнителна сигурност препоръчваме да я свалите преди миене.

pochistvane-na-elektricheski-velosiped

Почистване


 1. Използвайте кофа с вода, като може да вземете и чаша с която внимателно да поливате велосипеда.
 2. След това може да използвате малка кърпа или четка за да премахнете мръсотията от по-трудните места, като педалите, между гумите и спирачките.
 3. Не се притеснявайте ако намокрите някои от компонентите на батерията. Те са проектирани да устояват на намокряне, като кабелите са изработени от специални материали, които ги защитават от вода, корозия и като цяло от повреди.
 4. Почистването на веригата е добре да бъде извършвано със специална машинка. След почистването можете да я забършете с по-дебела хартия.
 5. Почистването на спирачките трябва да се извършва със специален препарат за тази цел. На пазара има много течности подходящи за дискови спирачки на велосипеди, хубаво е да се сдобиете с такава.

След края на зимата


След като минат зимните месеци и отново сте на вълна колоездене е важно да проверите състоянието на вашия велосипед. Грижата за батерията потенциално ви е спестила подмяната на най-скъпата част, но ако не сте се справили добре с почистването, някои от другите компоненти може да се наложи да бъдат подменени или ремонтирани.

Оптимална проверка може да се извърши в специализиран сервиз за велосипеди. Там вело експертите ще проверят всички основни части, като по този начин ще имате сигурност в надеждността и безопасността на велосипеда.

Важно е да знаете, че след дългата зимна пауза е задължителна проверката в налягането на гумите, а също така е добре да се провери и състоянието на каучука. Ниските температури може да са повредили гумата, което от своя страна може да доведе до инцидент.

След проверката е хубаво първите карания да бъдат на по-кратки разстояния за да усетите добре велосипеда и ако нещо не е както трябва да реагирате без да изпадате в неприятна ситуацииюя далеч от дома или колата. Ако не сте доволен от поведението на колелото се върнете в сервиза и отстранете проблема.


Важни съвети, които е хубаво да запомните


 • Консултирайте се с фирмата производител или вносител на вашето колело, за да получите най-точни данни за правилното съхранение на дадения велосипед.
 • За литиево-йонни батерии е хубаво да имате определено място за зареждане, което не е близко до леснозапалими предмети.
 • Датчик за пушек може да Ви свърши добра работа от гледна точка на безопасността по време на зареждане.
 • Използването на различни зарядни устройства от оригиналното може да стане единствено след консултация с производител или официален вносител на велосипеда.
 • Не забравяйте добре да почистите велосипеда и да го наглеждате от време на време докато не го използвате.

Експресна поръчка
X

Имате поръчка или въпроси?


Оставете своя телефонен номер и ние ще се свържем с Вас безплатно, при първа възможност!