Какво трябва да знаем за зареждането на електромобил в домашни условия?

Какво трябва да знаем за зареждането на електромобил в домашни условия?

Покупката на електрическо превозно средство е свързана с много въпроси, като голяма част от тях са в посока неговото зареждане и по-конкретно протичането на тази процедура в домашни условия. Всъщност практиката показва, че до голяма степен зареждането на един електромобил или plug-in хибрид се извършва основно вкъщи, като нощните часове са най-използваните поради по-ниската цена на електроенергията и липсата на необходимост от колата в тази част от денонощието. 

От тук съвсем логично идват и други въпроси, като:

  • Как мога да зареждам електромобила от вкъщи и безопасно ли е?
  • Каква е консумацията на електроенергия и как това се отразява на сметките?
  • Колко време отнема едно пълно зареждане?
  • Какво устройство е необходимо - може ли електромобилът директно да бъде свързан към мрежата?
  • Какви са разликите между зарядните станции - как да избера подходяща?
  • Мога ли да инсталирам сам станцията?

zarejdane-na-elektromobil-bezopasno

Как мога да зареждам електромобила от вкъщи и безопасно ли е?

Зареждането на електрическо превозно средство в домашни условия може да се осъществи по няколко начина. При покупка на електромобил например, потребителят получава зарядно от така нареченото първо ниво, което в Европа е снабдено със стандартен домакински Шуко щепсел, който се свързва към същия вид контакт и зарежда електромобила.

В тази ситуация зареждането е безопасно, но е много бавно. Ако разполагате със средно голяма батерия, може да се наложи колата да стои над 30 часа за да се зареди напълно. И все пак, зареждането е безопасно.

По-бързото зареждане от второ ниво изисква наличието на различно устройство, което може да зарежда с по-високи мощности. Тук вариантите са два - покупка на мобилна зареждачка или инсталация на стационарна зарядна станция. 

При мобилните устройства, принципът е сходен с използването на зарядно от първо ниво. В зависимост от щепсела на зарядното, то може да бъде свързано към различен контакт, а видът контакт към който е свързано определя и мощността на зареждане. Тук също можем да определим зареждането като безопасно, с единствената забележка, че трябва да сте наясно с капацитета на вашата инсталация и да не я претоварвате. Консултация с електротехник е добра идея.

Стационарните станции са малко по-сложни от гледна точка инсталация, но някои от тях имат страхотни функции, които позволяват дистанционен контрол и мониторинг на всяко едно зареждане. Мощността с която зареждате през подобна станция отново зависи от капацитета на мрежата, като в някои случаи зареждането може да бъде трифазно с мощност до 22 kW. Инсталацията на зареждачката се извършва задължително от специалист, което предварително отговаря на въпроса дали е безопасно - да, най-безопасното зареждане в домашни условия може да бъде постигнато със стационарна станция.

Каква е консумацията на електроенергия и как това се отразява на сметките?

Една от основните причини за преминаване към електрическо превозно средство са по-ниските разходи за гориво и поддръжка. Колко струва да бъдат изминати 100 километра с електромобил зависи от източника на енергия. Някои публични зарядни точки предлагат безплатно зареждане - тогава тези километри са напълно безплатни. Как стоят обаче нещата при зареждане в домашни условия?

За да онагледим ситуацията ще направим пример с един от най-масовите електромобили BMW i3 94 Ah. Модел i3 разполага с 27.2 kWh батерия, която предлага електрически пробег в порядъка на 160-180 километра. Средната консумация на електрическа енергия за 100 километра пробег е 16 kWh. 

Ако приемем цена за kWh от 0.23ст., можем да сметнем, че за 100 километра пробег при зареждане в домашни условия ще платим 3.68лв. за електроенергия. От тук можем да изчислим, че пълното зареждане на електромобила би ни струвало 6.26лв. Хубаво е да се отбележи, че при зареждане през нощта цената на зареждането е по-ниска, което прави дори по-евтино използването на електромобил зареден вкъщи.

zarejdane-na-elektromobil-pred-bloka

Колко време отнема едно пълно зареждане на електромобил вкъщи?

Както вече уточнихме, скоростта на зареждане зависи от възможностите на устройството и от капацитета на контакта и мрежата към които е свързано. Друг важен фактор определящ времето за зареждане е бордовото зарядно, което се намира в електромобила и контролира входящото електричество към батерията.

Ако например разполагате със станция, която може да зарежда трифазно до 22 kW, но я свържете към Nissan Leaf първо поколение, който разполага с бордово зарядно, зареждащо до 3.6 kW, то зареждането ще бъде само с 3.6 kW, какъвто е лимитът на бордовата зареждачка.

За да добиете представа за времето необходимо за зареждане на един електромобил в домашни условия, в таблицата сме представили някои от по-масовите електрически коли на пазара в момента и времето за зареждане. В примера сме използвали стационарна станция Vestel EVC02, като често използван вариант за зареждане от вкъщи или публична локация, който може да предложи зареждане с мощност до 22 kW.

Електромобил 3.7 kW 7.4 kW 11 kW 22 kW
Volkswagen ID.3 14.5 часа 7.5 часа 7.5 часа 7.5 часа
Nissan Leaf 11.5 часа 11.5 часа 11.5 часа 11.5 часа
Hyundai Kona Electric 64 kWh 20.5 часа 10 часа 7 часа 7 часа
Tesla Model 3 Standard Range Plus 16 часа 8 часа 5.5 часа 5.5 часа
Renault Zoe ZE50 R135 17 часа 8.5 часа 6 часа 3 часа

Какво устройство е необходимо - може ли електромобилът директно да бъде свързан към мрежата?

Както вече уточнихме, зареждането е възможно да бъде осъществено и чрез свързването на зарядно от първо ниво директно към домакински шуко контакт. Това, разбира се, е най-бавният метод на зареждане. Вариантите, които препоръчваме са следните:

Използването на мобилна зарядна станция е изключително удобен и практичен начин за зареждане, когато сте на път, а при наличието на подходящ контакт вкъщи, зареждането може да стане достатъчно бързо без да се нуждаете от инсталация на стационарно устройство. 

Мобилна зареждачка в комбинация с комплект от адаптери за свързване към различни видове контакти, позволяват лесно зареждане в паркинги на хотели, търговски центрове, бизнес сгради и въобще всяка локация, която разполага с контакт за свободно използване. Устройството е леко и малко, което го прави лесно за съхранение и използване. 

Този тип зарядни устройства, предлагат най-бързото и най-безопасното AC зареждане. Инсталацията им се извършва от ел. техник, което гарантира безопасността на процеса. Голяма част от зарядните са интелигентни и предлагат дистанционен мониторинг и контрол.

 И все пак, за да зареждате от стационарна станция се нуждаете от подходящо място, на което станцията да бъде свързана към електрическата мрежа, а електромобилът да бъде паркиран. В масовия случай говорим за гараж, а когато станцията се използва за публични сгради всеки един паркинг е подходящ.

Ако тепърва навлизате в света на електрическата мобилност, нашият съвет е да се консултирате с експерти, които могат най-добре да оценят вашите изисквания и нужди. По този начин ще спестите време, пари и евентуални главоболия вследствие на грешен избор на станция, която не отговаря на спецификите на локацията.

Какви са разликите между зарядните станции - как да избера подходяща?

Съвсем логични, с увеличаването на търсенето на ЕПС се увеличи и разнообразието от станции на пазара. Всяка най-нова станция на пазара е снабдена с все повече технологии и лесно може да комуникира със странични софтуери, като по този начин дава информация в реално време за всеки един показател. Макар основната им роля да не се е променила - да зареждат колите, не можем да отречем, че е хубаво да получаваш данни за зареждането докато си почиваш на дивана вкъщи.

И от тук идва въпросът, как да избера подходяща станция?

При избор на станция първо трябва да се придържаме към основните спецификации на устройството. По този начин ще сме сигурни, че с него можем да зареждаме личният ни електромобил.

  • Вид конектор

Уверете се, че купувате станция с подходящ конектор за зареждане на вашето ЕПС. Разлика в конекторите може да има ако сте закупили хибрид или електромобил внос от САЩ, където стандартът е различен и ел. колите са с конектор Тип 1 (SAE J1772). Всички станции и ЕПС предназначени за Европа са с конектор Тип 2 (‎IEC 62196). Правилният избор на станция, спрямо конектора на електромобила ще ви спести пари от покупката на допълнителни кабели и преходници.

  • Мощност на зареждане

Кратко проучване на възможностите на бордовите зарядни на електромобилите в днешно време ще ви покаже ясно, че най-масовите коли могат да приемат AC зареждане с мощност между 7.4 и 11 kW. Тези изводи показват, че покупката на станция, която зарежда с мощност до 11 kW е напълно логичен и ценови оправдан избор.

Разбира се, трябва да сте наясно, че във високотехнологичния свят на електрическата мобилност всичко с променя много бързо и реалността след няколко години може да е напълно различна. Инсталацията на стационарна станция не се прави за няколко минути и ако бюджетът ви го позволява можете добре да обмислите евентуална покупка на станция зареждаща до 22 kW. Тя може да надхвърля възможностите на сегашното ви ЕПС, но е добра инвестиция в бъдещ план и при смяна на колата с друга.

За да се възползвате от толкова бързо AC зареждане е необходимо и да захраните станцията с трифазен ток. Ако няма как да свържете станцията към трифазен ток, то инвестиция в толкова мощно устройство е безсмислена.

  • Допълнителни екстри

Допълнителните екстри на станцията трябва добре да отговарят на целите на използване на устройството. В домашни условия не е необходимо станцията да може да комуникира с операторски софтуери, а ако е във вашия гараж наличието на RFID карта за достъп също губи смисъл.

И все пак, макар и вкъщи, не е излишна екстра, възможността станцията да дава информация в реално време посредством мобилно приложение за степента на зареждане, зарядната мощност и пълна информация за всички изминали зареждания. По този начин лесно можете да изчислите реалната стойност на това да зареждате електрическа кола вкъщи и как това се отразява на вашия бюджет.

zarejdane-na-elektromobil-v-garaj

Мога ли да инсталирам сам станцията?

Нашата препоръка в тази насока винаги ще бъде да не се опитвате да монтирате станция, ако нямате необходимите експертни познания. Зареждането е семпъл процес, който се осъществява при високи мощности, което от своя страна изисква повишено внимание и познания при инсталация. Факт е, че стационарните станции са снабдени с много защити, но това не означава, че всеки може да извърши тяхната инсталация.

Доверете вашето навлизане в света на електрическата мобилност на професионалисти и оставете на вас единствено насладата от използването на този тип автомобили. Използвайте познанията на експертите и се консултирайте с тях от какво можете да спестите пари и от какво не бива да пестите.

Експресна поръчка
X

Имате поръчка или въпроси?


Оставете своя телефонен номер и ние ще се свържем с Вас безплатно, при първа възможност!