Какво трябва да знаем за електрическите тротинетки?

Какво трябва да знаем за електрическите тротинетки?

В днешно време градският начин на живот ни принуждава да търсим постоянно различни методи за транспорт. Пътуването до работното място с автомобил става все по-бавно, а качеството на въздуха, който дишаме страда най-много от този тип транспорт. 

Именно в този ред на мисли електрическите скутери (тротинетки) се явяват като изключително добро решение на този проблем. Всъщност това е превозно средство, което наподобява електрически велосипед, с разликата, че за да го управлявате трябва да стоите прави и в нито един момент не се налага прилагането на физически усилия. Задвижвани единствено от електрическа енергия, тротинетките предпазват околната среда и могат да ви транспортират бързо от точка до точка.

Една от основните причини за бързото разпространение на този тип електрически превозни средства е наличието на компании, които предлагат споделеното им използване в редица големи градове по целия свят. Благодарение на тези фирми, много хора се докоснаха за първи път до този забавен метод за придвижване и си закупиха свои лични тротинетки, като по този начин пестят много пари и време от транспорт в града.

Сред хората, които все още не са карали електрическа тротинетка възникват доста въпроси на които ще дадем отговор тук. Най-често в публичното пространство се срещаме с въпроси, като:

  • Безопасни ли са електрическите тротинетки?
  • Мога ли да се карат в различни метеорологични условия?
  • Има ли законови изисквания към водачите, или определени зони в които е забранено използването на този тип ЕПС?
  • Кои са основните производители и колко струва една тротинетка?

elektricheska-trotinetka-na-ulicata

Безопасни ли са електрическите тротинетки?

Дебатът, дали електрическите тротинетки са безопасни е изключително засилен през последните месеци. Хубаво е да се отбележи, че трудно може да се посочи превозно средство, което е напълно безопасно. Всъщност, опасност има дори, когато се разхождаме. 

При превозните средства, колкото повече практика имаме, толкова повече намалява шансът от рискови ситуации, но колкото и добре да можем да управляваме един електрически скутер, не можем да сложим етикет 100% безопасен. Падане от тротинетката е напълно възможно, особено като се има предвид състоянието на повечето пешеходни алеи в нашата страна. Носенето на предпазно облекло определено може да ви помогне да избегнете сериозна контузия при евентуален инцидент.

Популярно е също така мнението, че електрическите тротинетки са дори по-безопасни от стандартните, които трябва да бутате с един крак. Причина за подобна теза е, че при електрическия скутер и двата ви крака са върху борда, което го прави по-стабилен, а възможността за регулиране на скоростта от бутон ви позволява да се концентрирате напълно върху пътя и всички препятствия, които градската среда може да предложи.

Все по-масовото навлизане на електрическите тротинетки накара хората да се замислят, дали те не представляват опасност не само за този, който ги управлява, но и за всички пешеходци около тях? Честно казано дори автомобилите и мотоциклетите (в това число и велосипедите) могат да се считат за опасни, като с тях дори може да се развие по-голяма скорост. Много моменти от ежедневието ни са много по-опасни и все пак те са част от нашия начин на живот без да създават излишни дебати.

От гледна точка на личната ни безопасност, когато управляваме електрически скутер е добре да сме наясно с уменията ни и да притежаваме предпазна екипировка. Когато карате на места на които присъстват много хора, трябва да карате по-бавно, също както бихте направили, ако сте с велосипед например.

Безопасността зависи от много фактори, един от които е правилната работа на тротинетката. За да държите в изправност всички основни части на вашето електрическо превозно средство, можете да се запознаете с някои от нашите препоръки в специално подготвената за целта статия.

file.resized_900x506_elektricheska-trotinetka-na-mokro

Мога ли да се карат в различни метеорологични условия?

Почти всички електрическите тротинетки са пригодени за използване в различни атмосферни условия, като каране на леко заснежени места също не представлява проблем за тях. Карането на мокра настилка дори може да бъде по-забавно ако разполагате с нужните умения, а при липсата им по-добре карайте внимателно, особено ако колелата на тротинетката не са гумени.

Има ли законови изисквания към водачите, или определени зони в които е забранено използването на този тип ЕПС?

Краткият отговор е - не. Към днешна дата няма законова регулация за този тип превозни средства, но всички изгледи показват, че този момент наближава. Инцидентите с водачи на електрически тротинетки по пътното платно зачестяват, което създава нуждата за ясно обозначение, къде може и къде не, водачите да използват своите скутери. Част от слуховете гласят, че е възможно въвеждане на максимална допустима скорост за този тип превозни средства, но какви точно ще бъдат разпоредбите предстои да разберем. Към момента използването на електрически тротинетки в България е напълно свободно. 

pravila-za-izpolzvane-na-elektricheskite-skuteri

Кои са основните производители и колко струва една електрическа тротинетка?

На пазара на електрически тротинетки вече има много производители, но по отношение на пазарен дял две марки се отличават пред всички останали - Segway и Xiaomi. Предимствата на произведените от тях електрически тротинетки са много, но основно се отличават със своята достъпност - цената им е изключително ниска и позволява лесен достъп до този нов начин на придвижване. Ако се интересувате от предимствата и недостатъците на водещите модели тротинетки на марките, можете да научите повече в специално подготвената от нас статия на тази тема. 

Както се вижда и от прикачените линкове, цената на тротинетките е в диапазона - 779.00лв. - 1599.00лв. Разбира се, има тротинетки предназначени за различни терени и с различна мощност, като капацитетът на батерията също играе роля в ценообразуването, но можем спокойно да посочим бюджет от 800.00лв. като напълно достатъчен за първи досег с технологията.

Експресна поръчка
X

Имате поръчка или въпроси?


Оставете своя телефонен номер и ние ще се свържем с Вас безплатно, при първа възможност!