Електрически велосипеди за доставка

Електрически велосипеди за доставка

Доставките на храни са водещ отрасъл в днешно време, като все по-натовареното ежедневие ни насочва към лесна и бърза поръчка през мобилния телефон. Всъщност, ако трябва да сме максимално точни, според Форбс бизнесът с доставка на храна ще достигне 200 милиарда долара в близките години. Какво означава това за електрическата мобилност и по-конкретно за електрическите велосипеди е основната тема на статията. В нея ще ви представим:

 • Разумна ли е покупката на електрически велосипед за доставка на храна?
 • Какъв електрически пробег имат масовите велосипеди - достатъчен ли е за натоварения график на доставчиците?
 • Най-подходящи е-велосипеди за разнос на храна и напитки.
 • Какви са изгледите - дали ел. велосипедите ще имат основен дял в бранша?

Доставка на храна на две гуми

електрически велосипед за разнос на храна

Доставката на храна с велосипед изглежда, като може би най-ефективния начин за транспорт от гледна точка на доставчика или за фирмата, която предлага подобни услуги от гледна точка на разходите. Такива всъщност няма, необходима е първоначална инвестиция за колело и след това всичко е в краката на доставчика. 

Проблемът тук идва от физическото натоварване, което несъмнено е голямо в този толкова бързо развиващ се бранш. Ако приемем, че средната дистанция за доставка е около 4 километра, то при десет заявки, доставчикът ще трябва да навърти 80 километра в двете посоки. Не е невъзможна дистанция, но след няколко месеца ще можете да обмислите участие в Тур дьо Франс.

При така представени факти, най-логичното решение изглежда използването на електрически велосипед. Изводът е лесен - използването на автомобили за разнос е скъп от гледна точка на първоначална инвестиция и разходи за поддръжка, а конвенционалният велосипед изисква прекалено много от физическа гледна точка за водача. 

С електрическите велосипеди получавате както ниски разходи и малък стартов капитал, така и по-малка активност и умора за разносвачите, които могат да карат велосипеда само с натискането на един бутон или завъртане на ръкохватката.

Какво представляват електрическите колела и как работните им параметри се вписват в изискванията за извършване на доставка?

колело за доставка на пратки

Електрическите велосипеди са на практика добре познатите конвенционални колела, с разликата, че имат добавен електрически мотор и батерия, която го снабдява с необходимата енергия. Колелата се делят на планински велосипеди, трекинг велосипеди, градски велосипеди и сгъваеми велосипеди.

За нуждите на една фирма за разнос на храна и напитки се използват градски електрически велосипеди. Те са специално пригодени за използване в градска среда и разполагат с надежден пробег за да изпълнят множество курсове изцяло на ток. 

Нека разгледаме един пример със сравнително масовия ел. велосипед EcoBike Traffic MEN PRO 350.

Избраното колело има редица предимства, но целта не е да му правим ревю, а да отличим техническите параметри, които го правят подходящ за използване за доставки.

Удобства

 • Багажник и възможност за поставяне на предна кошница.
 • Преден амортисьор.
 • Калници.
 • Ниско тегло - 23.5 килограма, максимално близко до това на конвенционален велосипед.

Батерия и пробег

 • Три варианта за батерия - най-големият е 16 Ah, който позволява изцяло електрически пробег в диапазона 40-50 километра. (Показателите зависят от редица фактори, като тегло на водача и специфики на маршрута).
 • До 160 километра пробег в режим на електрическо подпомагане (асистенция).
 • Време за зареждане на батерията  - 4-5 часа.

При гореспоменатия случай - средна дистанция за заявка от 4 километра и 10 курса на ден, получихме, че доставчикът изминава около 80 километра за смяна. С най-голямата батерия, която се предлага за Traffic Men Pro, той ще може да измине над 50% от дистанцията без да е въртял педалите. Разбира се, това не е единствената опция. При инвестиция и закупуване на втора батерия, може да се направи редуване и в случаите, когато се кара с едната батерия, другата да се зарежда. Така със сигурност могат да се извършат всички доставки за деня само на ток.

В режим на асистенция, колелото може да измине над 100 километра, като подпомага усилията на водача - с по-малко въртене се изминава по-голямо разстояние и се ускорява по-бързо. По-бързото ускорение е важен фактор за по-добрата безопасност. Има ситуации в които точно това предимство може да ви измъкне от тежък инцидент.

Обвързано ли е бъдещото на транспортните услуги в градовете с електрическите велосипеди?

доставките в бъдещето с ел колела

На този въпрос лесно може да се сложи еднозначен отговор “да”, но нека разгледаме някои от фактите. 

В началото на статията представихме данни на Форбс, които показват мащабите на бизнеса с доставки на храни и напитки в световен мащаб. Цифрите са стряскащи и никога не са достигали такива високи стойности. Съвсем логично, начинът на извършване на този вид услуга до момента (с автомобил с двигател с вътрешно горене) започва да се превръща в отживелица. Никоя фирма не иска да има високи разходи за поддръжка, гориво и т.н. Ако при малките мащаби в началния етап на този вид бизнес, това е било бързо решение, което е било основен фактор, днешната реалност прави автомобилите нискоефективни и дори бавни заради задълбочаващите се проблеми с трафика и задръстванията. 

Никой няма да изненадаме, ако ви кажем, че голяма част от доставките в западните страни се извършват с велосипеди. Този начин на доставка се наблюдава и в България, но с по-малки мащаби. 

Кой би отхвърлил възможността да подобри услугата и да намали работното натоварване върху служителите си? Решението е ясно - отново електрически велосипеди. Спрямо един автомобил, те могат да предложат по-бърза доставка в по-натоварените часове, по евтини са за поддръжка и нямат разход за гориво. 

Предимството им пред електрическите скутери е възможността за въртене на педалите, тогава, когато има повреда с електрониката - нещо непосилно за ел. скутер или конвенционален мотопед. Ако трябва да ги сравняваме с класическите колела, то те отново имат ключовото предимство на електрическия пробег, който определено ще намали времето за доставка без да изцежда от силите на служителите.

Ако велосипедите са бъдещето на доставките, то какво е бъдещето на велосипедите? Електрически велосипеди.

Експресна поръчка
X

Имате поръчка или въпроси?


Оставете своя телефонен номер и ние ще се свържем с Вас безплатно, при първа възможност!